Poslanci Mostu-Híd navrhujú zákon o likvidácii Ambrozie - najväščieho alergénu

25.02.2013 Bratislava

Bratislava - Poslanci Mostu-Híd sa snažia presadiť návrh o úprave zákona o ochrane prírody a krajiny. Konkrétne ide o odstraňovanie rastliny Ambrózie palinolistej , ktorá spôsobuje alergikom veľké ťažkosti.
Jeden z najsilnejších alergénov u nás kvitne od júla do októbra vo väčšinovom podiely na juhu Slovenska.
Podľa Józsefa Nagyho, Eleméra Jakaba a Tibora Bastrnáka by mali kompetentné orgány ako obce, vyzývať občanov k činnosti pri zamedzení výskytu alergénu na pozemkoch. Poslanci zároveň navrhujú odstraňovať invázne rastliny na
náklady vlastníkov (správcov, nájomcov) pozemkov.
Výhodou navrhnutého systému je najmä jeho možnosť flexibilne ho využívať v rámci jednotlivých regiónov Slovenska a zohľadňovať tak rozšírenie jednotlivých druhov inváznych rastlín. Vplyv návrhu na rozpočet verejnej správy je vyrovnaný, keďže náklady na prípadné konania a kontroly sa pokryjú vybranými pokutami za priestupky. Prerozdelenie týchto príjmov je úlohou zákona o štátnom rozpočte a je v kompetencii vládnych orgánov. Poskytnutá kompetencia vytvára obciam a orgánom ochrany prírody príležitosť čerpať prostriedky zo štrukturálnych fondov pre osvetovú činnosť v oblasti prevencii a odstraňovania inváznych druhov rastlín.
Podľa Józsefa Nagya sa vďaka tejto novele alergikom výrazne zlepší zdravotná situácia, čo predstavuje ekonomické úspory aj pre štát v miliónoch € ročne. Všeobecne všetky invazívne rastliny spôsobujú v poľnohospodárstve viacmiliónové škody na úrode a na nákladoch
vynaložených na ich ničenie v obrábanej pôde, preto plošné zabezpečenie ich likvidácie aj na nevyužívaných plochách bude mať vysoký hospodársky prínos aj pre poľnohospodárstvo a lesníctvo.
 

Vyberte región